Pages

Sep 9, 2008

NILAI SEBUAH KEJUJURAN

TERAMAT besar nilai sebuah kejujuran. Tidak ternilai oleh wang ringgit atau emas permata. Namun oleh kerana ia tidak dapat dilihat dengan material, maka orang jarang menilainya. Malah ada orang yang tidak langsung memperdulikan kejujuran di dalam kehidupannya.

Zaman kini yang terdedah kepada nilai-nilai material melebihi nilai-nilai murni yang luhur menjadikan manusia tidak lagi menitik beratkan nilai kejujuran. Seakan terhakis di jiwa manusia masa kini tentang kepentingan sebuah kejujuran itu.

Apa tidaknya, ada cerita yang pernah dipaparkan di dalam media, betapa ada rakan yang sanggup menipu, malah ada yang sanggup merompak rakan sendiri. Di manakah letaknya nilai kejujuran di dalam persahabatan di hati mereka itu? Ada juga anak muda yang sanggup berkasar dengan orang yang lebih tua, malah ada juga anak-anak yang berkasar dengan ibu dan ayah sendiri.

Begitu juga nilai kejujuran di antara para pelajar dengan guru-guru. Jika dibandingkan pelajar-pelajar zaman dahulu, rata-rata kurang cemerlang akademiknya tetapi terserlah siasah dan nilai-nilai murni di dalam diri mereka. Hal ini berlaku, pada pendapat saya, ialah kerana wujudnya nilai kejujuran di dalam hati para pelajar dengan para guru masing-masing.

Mereka jujur semasa belajar dan jujur menerima ajaran guru. Justeru itu, ilmu yang mereka perolehi daripada guru-guru secara jujur itu memberi kesan mendalam di dalam jiwa mereka sehingga mereka menjadi manusia yang cemerlang. Tetapi masa kini ternyata berbeza.

Saya perhatikan tingkah laku kebanyakan pelajar dewasa ini yang tidak menghormati guru, masyarakat sekeliling, malah ibu bapa sendiri. Alangkah sedihnya fenomena ini begitu keras melanda para pelajar kita. Pernah saya terjumpa, ada pelajar yang dengan tanpa segan silu tidak masuk ke dalam kawasan sekolah walaupun waktu persekolahan telah lama bermula. Mereka masih mundar mandir di kedai-kedai dengan rokok di tangan, bersuka ria tanpa menghiraukan beratus mata yang memandang mereka.

Saya sedih memikirkan apalah nasib ibu ayah yang mempunyai anak-anak sedemikian perilakunya. Ibu dan ayah mereka tentu sahaja menyangka anak-anak mereka pergi ke sekolah, tapi tanpa disedari anak-anak mereka masih berkeliaran di luar pagar sekolah. Malah ada yang pernah saya temui, pelajar lelaki dan perempuan di taman permainan di kawasan perumahan pada waktu pembelajaran di sekolah rancak berjalan.

Apabila nilai kejujuran tidak dihayati di dalam diri, maka bermacam-macam gejala mudah melanda. Para pelajar yang sedemikian perilaku itu jelas tidak jujur sama sekali. Mereka keluar dari rumah bukan dengan rasa jujur untuk ke sekolah. Kalau ke sekolahpun, mereka tidak jujur untuk menuntut ilmu.

Dalam masa yang sama, para guru juga perlu bertanya diri sendiri, "jujurkah aku mengajar murid-muridku?" Ada bezanya di antara seorang guru yang berjiwa pendidik dengan seorang guru yang hanya berjiwa pengajar. Nilai kejujuranlah yang membezakan di antara keduanya.

Saya percaya dan yakin, jika para pelajar jujur di dalam menuntut ilmu, nescaya ilmu yang diperolehi dapat menghindarkan diri daripada jebak petaka. Juga jika para guru jujur mendidik anak didiknya, pastilah ilmu yang dicurahkan itu menjadi jariah yang berkekalan bila anak-anak didik mengamalkannya di dalam hidup mereka di hari depan.

1 comment:

  1. hmm, susah nak cari org yg betul2 jujur zaman sekarang ni, kan cik abg kan... jujur pada diri sendiri pon susah...

    ReplyDelete