Pages

Sep 11, 2011

KEJUTAN OGOS 2011BULAN OGOS 2011 telah ditakdirkan oleh Allah s.w.t kepada negara dan warga Malaysia menyambut dua perayaan yang hampir serentak. Aidilfitri disambut pada tanggal 30 Ogos sementara 31 Ogos pula adalah hari ulang tahun kemerdekaan negara. Kedua-dua sambutan itu sepatutnya membawa makna yang mendalam di dalam setiap jiwa umat merdeka di tanah air tercinta ini.

Aidilfitri adalah hari kemenangan dan kejayaan setelah sebulan melalui Ramadhan, setelah berusaha keras menangkis segala bagai dugaan dan cubaan. Aidilfitri adalah hari kejayaan kerana kita berjaya kembali ke fitrah asal.

Manakala hari kemerdekaan pula adalah hari di mana negara dan bangsa kita terbebas dari belenggu penjajahan. Kita mencapai kemerdekaan pada tarikh keramat itu setelah sekian lama negara dan bangsa dijajah.

Oleh itu wajarlah kita merayakan kedua-dua tarikh itu.

Namun pada bulan Ogos tahun ini telah timbul polimik yang cukup menarik perhatian seluruh warga bangsa Malaysia, iaitu siapakah pejuang dan siapakah petualang bangsa? Isu ini tiba-tiba timbul setelah 54 tahun tanah air kita merdeka. Setelah sekian lama kita diajar melalui buku-buku ilmu sejarah tentang para pejuang kemerdekaan yang hebat dan terbilang. Tersenarai ratusan nama para pejuang yang menggadai nyawa demi mempertahankan tanah air tercinta. Juga turut tersenarai nama-nama mereka yang gugur terkorban. Kesemua mereka itu sudah pasti berjuang dengan jiwa raga dan niat yang satu: menghalau penjajah!

Tetapi siapakah mereka itu? Pejuang atau petualang?

Kemudian di dalam kelocak isu tersebut muncul pula seorang ahli akademik tahap tertinggi, seorang professor mengeluarkan satu kenyataan yang amat mengejutkan: "Malaya Tidak Pernah Dijajah". Lalu berlakulah pertikaman pendapat di kalangan rakyat. Benarkah Malaya tidak pernah dijajah? Lalu masing-masing bertanya, kenapa British memeritah Tanah Melayu kemudiannya Malaya? Selepas Perang Dunia Kedua dan Jepun menyerah kalah, kenapa British kembali ke Tanah Melayu? Kenapa British beria-ia mahu melaksanakan pelan Malayan Union? Kenapa sepanjang British berada di Tanah Melayu (Malaya) segala urusan pentadbiran diuruskan oleh British? Kenapa hasil mahsul negara dikaut pulang ke Britain?

Kalaulah British hanya menjadi penaung atau pelindung Tanah Melayu (Malaya) kenapa kuasa Raja-Raja Melayu disekat? Kenapa anak bangsa tidak diberikan hak dan keistimewaan sewajarnya? Kenapa mata wang pada masa itu masih menggunakan lambang Queen?

Soalan yang berjela-jela makin mencurah-curah. Keliru berada pada tahap tertinggi. Seluruh warga jadi keliru hanya dengan sepotong kalimat: Malaya Tidak Pernah Dijajah!.

Bagaimana agaknya landskap sejarah negara lima puluh tahun dari sekarang jika kenyataan profesor tersebut diterima pakai? Aku tidak dapat bayangkan bagaimana kucar kacirnya kronologi sejarah bangsa yang mendiami Tanah Melayu-Malaya-Malaysia pada ketika itu nanti.

Jika waris-waris anggota polis, tentera dan pasukan keselamatan yang terkorban sejak sebelum 31 Ogos 1957 amat marah kerana kenyataan bahawa datuk, nenek dan ayah bonda mereka bukan pejuang kemerdekaan bagaimana pula agaknya reaksi waris-waris mereka yang selama 54 tahun ini telah dinobatkan sebagai pejuang kemerdekaan?

Jika Malaya tidak pernah dijajah, wujudkah pejuang kemerdekaan?

No comments:

Post a Comment