Pages

Sep 28, 2011

SEKALI MELANGKAH
"AKU tidak akan putus asa. Biar apa sekalipun yang akan berlaku, aku tetap dengan keputusan ini!", nada suaranya penuh ketegasan bersulam keyakinan diri yang amat tinggi. "Aku pantang berundur!!".

Bola matanya merenung tepat ke arah situ. Tidak berkelip langsung. Dengus nafasnya jelas kedengaran kerana dia sedang melawan segala hasutan yang menerpa bagai taufan. Kesemua jari di tangannya tergenggam erat, mengepal tinju bagai pendekar yang bersiap siaga berhadapan musuh durjana. Kakinya tegap berdiri tanpa ragu-ragu.

"Kau boleh bersuara segegar halilintar! Aku tidak akan gentar!!". Suaranya terpancul lagi menendang hasutan yang tidak henti melanda perasaannya. Dia makin tegap berpijak di situ.

Darah panasnya mengalir lancar ke segenap urat nadi dan saraf dirinya, menderu bagai jeram tinggi di tengah belantara. Wajahnya tidak terusik langsung oleh taufan hasutan yang semakin kuat melanda. Malah kepanasan dari darah yang mengalir dalam tubuh terpancar di wajahnya. Panas dan kemerah-merahan. Ada percikan penuh di dahinya.

"Kau jangan sangka aku akan tunduk menyerah kalah!!". Dia terus bersuara perkasa. Suaranya terlontar menerobos ruang yang penuh dengan hasutan, igauan, fitnah dan segalanya. Genggam tinjunya tetap kemas, kakinya masih utuh pada tempat pijak yang asal, tidak berganjak walaupun seinci.

Sejak sekian lama dia berdiri melawan segala terjahan yang menerpa mahu menggoyah pendiriannya. Namun dia masih tetap berdiri segagah awalnya tanpa sedikitpun ada tanda-tanda untuk undur atau beredar. Dia pasti keputusannya adalah tepat!

Biar hari berganti minggu beredar ke bulan, hatta ke tahun yang akan datang, dia pasti tidak akan berundur ke belakang. Malah dia mensasarkan untuk berganjak ke hadapan, menghampiri tempat yang dihajatinya. Dia tidak akan pulang sebelum tiba ke tempat itu sepertimana yang diidamkannya selama ini.

"Kau tidak mungkin dapat menewaskan aku!!". Jeritannya bersiponggang melantun di dalam ruang itu. Berulang kali ucap kata itu menendang anak telinganya sendiri dan itu membuatkan dirinya semakin yakin untuk menghadapi segala yang menghalang perjalanannya.

Angin semakin kasar. Taufan semakin ganas. Ribut merembas deras. Kesemuanya bagai berpadu menghalangnya untuk melangkah ke hadapan. Namun dia tetap bertahan. Kakinya bagai terpaku kemas ke tanah. Tubuhnya menahan segala sergahan. Pandangannya tidak sedetikpun berpindah dari arah tumpuannya. Dia tidak mahu segala itu memadamkan impiannya.

Dia mahu tiba ke puncak itu biarpun terpaksa melawan terpaan duga ini sekian lama. Puncak itu adalah impiannya. Dia mahu berdiri di puncak itu sebagai seorang lelaki perkasa yang berjaya. Dia tidak mahu menjadi seorang lelaki yang tewas di tengah perjalanan.

"Sekali melangkah ke hadapan, aku tidak akan berundur". Kekuatan azam itulah yang menjadi pembakar semangatnya. Dia berpegang kepada kata-kata, 'orang yang kecewa adalah orang yang berhenti berusaha'.

1 comment:

  1. benar tuan, lelaki itu cekal dan punya sifat "climber" yang utuh, bukannya sikap "camper" yang sekadar melihat serta memuji keindahan puncak dari bawah sahaja. Salam sukssess!!

    ReplyDelete