Pages

Feb 14, 2010

DALAM SEMINGGU INI ....

DALAM seminggu ini, berbagai berita terpapar di dalam media. Terpancar melalui kaca TV di rumah kita. Berbagai berita; sedih, pilu, suka, gembira, hampa, kecewa dan macam-macam lagi.

Kejadian jenayah pembuangan bayi semakin menjadi-jadi. Dalam tempoh 4 hari yang lepas sahaja, beberapa kes jenayah tersebut terpampang di akhbar-akhbar. Tergamaknya mereka membuang bayi di dalam semak, di tepi longkang dan di tepi masjid. Kesemua bayi malang itu sudah lahir dengan sifat yang sempurna sebagai seorang manusia. Cuma kesempatan mereka menghirup oksigen terlalu singkat. Nyawa mereka dikorban demi mahu menutup malu dan aib yang dilakukan pasangan-pasangan yang tidak bertanggung jawab.

Namun yang paling menyayat hati ialah kisah pembuangan seorang bayi di dalam tong sampah dan kemudiannya dibakar! Sugguh zalim penjenayah tersebut. Lebih zalim daripada manusia di zaman jahilliyah dahulu kala! Kalau haiwan sayangkan anaknya, manusia jenis ini tentulah hatinya lebih hina daripada hati seekor haiwan!

* * * * * * * * * * * * *

SETELAH isu penggunaan perkataan 'ALLAH' yang heboh diperdebatkan tidak lama dahulu, tiba-tiba kita terkejut dengan penangkapan seorang penyebar ajaran sesat bersama beberapa orang pengikutnya di Putrajaya. Sedihnya, penyebar ajaran sesat tersebut adalah seorang berbangsa Melayu dan begitu juga para pengikutnya. Bukankah secara dasarnya di Malaysia ini, Melayu itu beragama Islam? Berpegang dan mengamalkan ajaran-ajaran Islam yang suci? Namun, kenapa masih terdapat ajaran sesat bergerak di sana sini?

Yang lebih aneh dan peliknya, kenapa masih ada yang percaya dengan ajaran-ajaran seperti itu yang jelas terpesong daripada landasan ajaran Islam? Begitulah sifatnya orang Melayu (yang tipis imannya terhadap Islam) mudah sangat menerima bulat-bulat apa sahaja yang diajarkan oleh orang yang membawa sesuatu ajaran baharu. Apakah para pengikut itu tidak mengesyaki tujuan dan matlamat guru mereka itu atau mereka sebenarnya sudah tidak meyakini ajaran Islam yang sebenarnya?

"Ya Allah, jauhkanlah aku, keluargaku, sahabat-sahabatku serta seluruh umat Islam daripada terjebak ke dalam kancah ajaran sesat lagi menyesatkan".

* * * * * * * * * * * * *

KEKECEWAAN terpancar di wajah para pencinta keadilan yang sekian lama mengharapkan keputusan menyebelahi mereka apabila Mahkamah memutuskan sebaliknya. Keputusan yang pahit untuk ditelan itu telahpun dilafaz dan dirakamkan menjadi sejarah. Maka ia akan kekal menjadi sejarah untuk dijadikan rujukan pada masa-masa hadapan. Ia tidak dapat dipadamkan lagi.

Rakyat Perak yang mendoakan supaya YB DS Nizar dinobatkan kembali sebagai Menteri Besar akhirnya terpaksa akur dengan keputusan 5-0 oleh para hakim yang mengadili kes berkenaan. Raung tangis dan rintih pilu kedengaran di merata tempat. Mereka masih mengharapkan ada ruang supaya demokrasi tidak dimatikan. Tetapi keputusan sudah dibuat. Mereka harus membuktikannya dalam Pilihanraya ke 13 nanti.

* * * * * * * * * * * * *

SETIAP kali musim perayaan menjelang, ikut sama diuar-uarkan ialah OP SIKAP yang diadakan bagi mencegah berlakunya kemalangan jalan raya sepanjang sambutan perayaan tersebut. Minggu ini Malaysia bercuti kerana menyambut Tahun Baru Cina. Op Sikap pun dilancarkan seperti lazimnya.

Namun, sama seperti Op Sikap-Op Sikap yang terdahulu sejak lebih 20 kali dilancarkan, bilangan kematian akibat kemalangan jalan raya tidak pernah tidak berlaku. Malah pada hari pertama Op Sikap dilancarkan kali ini, kemalangan yang meragut nyawa sudah berlaku. Sehingga kini sahaja bilangan kemalangan sudah mencanak naik dan kematian juga semakin bertambah. Apakah malangnya rakyat Malaysia tiada siapa yang tahu.

Lebuh raya, jalan raya persekutuan dan jalan bandaran semuanya dibina mengikut spesifikasi yang ditetapkan. Kesemua itu untuk keselesaan pengguna jalan raya. Semua rakyat Malaysia! Tetapi yang malangnya ialah bilangan yang menjadi korban jalan raya semakin bertambah. Apakah puncanya yang mengakibatkan kemalangan-kemalangan ngeri seperti yang dilaporkan setiap hari itu?

Berkesankah Op Sikap yang dijalankan setiap musim perayaan itu? Apakah sikap pengguna jalan raya sudah berubah hasil daripada Op Sikap yang diadakan sudah lebih 20 kali itu?

Pagi kelmarin saya memandu Kancil berkunjung ke rumah ibu sempena cuti Tahun Baru Cina. Memandu dengan kelajuan antara 90 - 100 KM/jam di lebuh raya dengan selesa. Tetapi sewaktu tiba di KM 83.5 tiba-tiba sebuah bas ekspres dua tingkat berwarna merah putih dengan laju memotong Kancil EZ850 yang saya pandu. Dengan gaya penuh bangga dan ego, bas itu meluncur laju dan dalam masa tidak sampai 3 minit, bas itu sudah jauh meninggalkan saya yang masih memandu dengan kelajuan 100 KM/jam.

Berapakah kelajuan bas tersebut? Bukankah terpampang di bontot bas itu tanda had laju yang diizinkan? Tetapi apakah pemandu bas tersebut mematuhinya? Itulah sikap namanya. Sikap yang tidak mengendahkan langsung peraturan yang ditetapkan. Telah banyak kali berlaku kemalangan di lebuh raya yang menyebabkan kematian para penumpang bas ekspres yang dipandu melebihi had kelajuan yang ditetapkan. Sudah ramai pemandu disaman, syarikat bas diberi amaran dan dilarang meneruskan perjalanan bas-bas mereka. Namun, kenapa keadaan seperti di lebuh raya pagi tadi masih terus berlaku?

Semuanya adalah kerana SIKAP yang tidak berubah!

* * * * * * * * * * * * *

SAMA jugalah dengan kisah penangkapan oleh Jabatan Agama Islam terhadap pasangan-pasangan yang tidak mengendahkan segala pemberitahuan serta hebahan yang dilakukan pihak berwajib. Sambutan Valentine Day 14 Februari adalah bertentangan dengan ajaran Islam. Sudah beratus kali hebahan itu dipaparkan. Sudah berbuih mulut para pendakwah menyampaikannya, memberi amaran supaya umat Islam tidak menyambut hari tersebut sepertimana disambut oleh penganut Kristian.

Tetapi di dalam sebuan ke hotel-hotel murah di berapa buah bandar, ternyata yang ditangkap adalah remaja Melayu (Islam). Amat memalukan! Amat dikesalkan kerana mereka seperti tidak mengendahkan langsung segala maklumat yang disampaikan. Atau mungkinkah mereka tidak percaya bahawa Valentine Day itu tidak boleh disambut oleh umat Islam.

Itu di hotel-hotel murahan. Bagaimana agaknya di hotel-hotel berstatus bintang? Di rumah-rumah penginapan eksklusif? Di Kelab-kelab berprestij? Wallahu'alam.

Namun, semua yang berlaku itu adalah berpunca daripada SIKAP manusia yang tidak mahu berubah!

_______________________________________________________

"Sikap bukanlah seperti ukiran di batu yang kekal selama-lamanya. Sikap boleh berubah dan yang dapat mengubahnya adalah diri manusia itu sendiri"
_______________________________________________________

No comments:

Post a Comment