Pages

Jan 13, 2010

PETAKA AWAL TAHUN

SUDAH dua minggu kita berada di tahun baru, 2010. Ini kali pertama saya menulis di blog ini. Bukannya tidak ada idea untuk menulis, cuma kesuntukan masa untuk mengarang. Ah, terpulanglah sama ada percaya atau pun tidak.

Petaka Awal Tahun. Tiba-tiba sahaja judul ini menerpa ke minda. Ya, rasanya judul ini sesuai sekali kerana sememangnya awal 2010 ini dimulai dengan petaka yang menimpa akibat daripada keputusan hari terakhir 2009 di Mahkamah.

Setelah sekian lama kita menghirup udara muhibbah yang nyaman tanpa sebarang kejadian buruk yang tidak diingini. Setelah sekian lama benih-benih perpaduan yang ditanam, dibaja dan disiram mula tumbuh segar, tiba-tiba awal tahun ini terasa ada api yang mula membakar. Dan api ini terlalu bahaya jika dibiarkan maraknya terus membakar! Mungkin seluruh ladang akan menjadi padang arang dan debu! Terlalu ngeri jika cuba dibayangkan.

Jika petaka yang tercetus itu hanyalah kerana sepatah kalimat, apakah tiada jalan lain untuk meluahkan kata-kata di tempat yang sesuai? Di dalam suasana yang harmoni dan nyaman? Di antara semua pihak dan semua yang berkepentingan? Bukankah muzakarah itu lebih baik dan murni sifatnya daripada melaung serta menjerit tidak tentu pasal yang belum tentu untung dan ruginya?

Nanti di meja muzakarah, tanyalah kepada mereka yang terlalu inginkan sepatah kalimat itu. Jika ikhlas ingin menggunakan kalimat tersebut, nilaikan kembali harga kalimat itu. Jika benar kalimat itu kalimat agung, maka mereka perlu menganggap Keagungan itu hanyalah milik Yang Satu. Buangkan Yang Tiga Bertiga itu. Akuilah sahaja Kebenaran Yang Maha Benar. Mahukah mereka mengakui kesilapan yang mereka anuti dan perjuangkan selama ini?

Itulah perlunya muzakarah. Itulah perlunya persefahaman. Semoga petaka awal tahun ini tidak berlarutan dan berpanjangan.

Wallahu 'alam.

No comments:

Post a Comment