Pages

Sep 24, 2009

AL-FATEHAH BUAT DUA ORANG SAHABAT


SEPATUTNYA
saya menulis pada hari Jumaat 18 September tetapi oleh kerana terlalu kesuntukan masa, saya tulis pada hari ini.

Selepas solat Jumaat 18 September 2009 (28 Ramadhan 1430) saya diberitahu oleh isteri sebaik sahaja saya sampai di muka pintu. "Kita tangguhkan dulu perjalanan balik kampung. Kita kena pergi menziarahi jenazah sahabat baik abang".

"Siapa?".

"Yusof Ahmad", balas isteri saya. Saya amat terkejut kerana dua tiga hari sebelum itu saya teringat untuk menghubungi Yusuf bertanya khabar serta mahu mengucapkan selamat menyambut Idulfitri. Tetapi niat saya tidak kesampaian.

Kami lantas bergegas untuk ke rumahnya di Taman Nuri. Tiba-tiba telefon tangan saya berdering. Pantas saya menjawab walaupun nombor yang tertera bukan nombor yang tersimpan di dalam senarai kenalan saya. "Assalamu'alaikum. Saya Wan Nordin.....", suara di hujung talian kedengaran.

"Sasarah classmate you dulu kan? I dapat berita dia meninggal dunia sebentar tadi di Kuantan, Pahang". Sasarah (lelaki) adalah rakan sekelas saya semasa menuntut di ITM, Shah Alam (1975-1978) dahulu. Dia adalah class representative kami. Saya kehilangan dua orang sahabat dalam masa sehari pada waktu yang hampir sama.

Selepas itu saya menghidupkan enjin Kancil saya dan mula bergerak untuk ke rumah Yusof. Tetapi belum pun sempat sampai ke jalan utama, telefon saya berdering sekali lagi.

"Nadzir ni....", suara Nadzir kedengaran cemas. "Dah tahu belum tentang Yusof?". Nadzir seorang pegawai KEDA rakan sekerja Yusof. Saya mengenali Nadzir sejak 1988 semasa kami sama-sama menubuhkan Kelab Puisi Pinggiran.

"Laa....tak tahu ka? Bukan dia sorang, empat beranak!". Saya jadi gementar tiba-tiba dan terus memberhentikan kereta di tepi jalan. Air mata saya mengalir tanpa dapat disekat. Saya beristighfar panjang berulang kali. Sangkaan saya dan isteri hanya Yusof seorang yang meninggal rupanya tersasar. Sebenarnya Yusof meninggal bersama-sama isteri dan dua orang anaknya. Keretanya kemalangan di Lebuh raya Utara Selatan, tersepit dan terus terbakar. Mereka berempat tidak dapat diselamatkan. Mereka meninggal di tempat kejadian di dalam marak api yang membakar kereta mereka.

"Innalilla hi wa inna ilai hiro ji'un...". Hanya itu yang dapat saya ucapkan berulang kali. Saya sebak dan menangis tanpa rasa segan silu lagi. Saya amat sedih kerana tidak sempat berjumpa Allahyarham sebelum peristiwa malang itu berlaku. Saya tidak sempat bersalaman dengannya dan bermaaf-maafan sempena Ramadhan dan Syawal yang hanya dua hari sahaja lagi akan menjelma.

Ikut kata Nadzir jenazah masih di Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani. Proses bedah siasat tentu akan memakan masa yang lama. Jenazah mereka akan dikebumikan di Kampung Malau, Jitra. Lantas saya mengambil keputusan untuk ke Kampung Malau, bertemu dengan mentuanya, ayah dan ibu Allahyarhamah Hasnah, isteri Yusof. Kami tiba lebih kurang 2.30 petang.

Semasa di dalam perjalanan, saya menghubungi seorang lagi sahabat karib saya semasa di ITM dahulu, Nordin Ahmad yang dalam perjalanan pulang bercuti sempena Idulfitri di kampungnya, di Bandar Baharu. Apabila saya beritahu Nordin berita sedih itu, suara Nordin tiba-tiba kedengaran sebak. Saya faham perasaan Nordin ketika itu. Kami memang akrab semasa menuntut di ITM dahulu. Allahyarham Yusof, Nordin dan saya pernah tinggal sebilik di asrama. Kami memang mengenali hati budi masing-masing sekian lama dan sering berhubungan mengeratkan silaturrahim.

Kemudian saya teringat seorang lagi rakan sekelas dahulu. Saya hubungi Nasir Kassim di Muar, Johor dan beritahu kejadian malang itu. Dia juga tersentak sejenak, kemudian suaranya menjadi sebak. Melalui perbualan itu baharulah saya tahu bahawa kemalangan itu berlaku awal pagi hari dan telah pun tersiar beritanya di dalam TV sejak pagi lagi. Saya tidak menonton TV dan itulah sebabnya saya tidak tahu berita malang itu.

Saya bertolak pulang ke kampung selepas solat asar. Sewaktu melintasi tempat kejadian ngeri itu, trailer yang bertembung dengan kereta Allahyarham Yusof masih tersadai di tepi lebuh raya. Kesan jelaga api jelas pada dinding kontena yang dibawanya. Cebisan arang berselerak di tempat itu. Saya jadi sedih semula dan lantas bertahlil ringkas khas untuk sahabat saya Allahyarham Haji Mohd Yusof bin Ahmad, isterinya Hajah Hasnah serta dua orang anaknya.

Kemudian sewaktu melintasi Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani hati saya sekali lagi sayu dan hiba. Jenazah mereka berempat masih ada di bilik bedah.

Malam itu barulah saya dapat menonton kejadian malang itu melalui berita di TV. Air mata saya mengalir sekali lagi tanpa dapat disekat-sekat. Hati saya teramat pilu.

Pada 18hb September 2009 saya kehilangan dua orang sahabat sekali gus. Kedua-dua mereka telah sampai detik ketika kembali mengadap Allah s.w.t. Hanya doa yang dapat dikirimkan semoga roh mereka di tempatkan bersama roh-roh orang yang beriman di sini Allah s.w.t
__________________________________________________

"Setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati apabila tiba masanya. Tidak sesaatpun terlewat atau tercepat kerana semua itu sudah tertulis sejak azzali lagi".
__________________________________________________

3 comments:

 1. Al Fatehah buat Allahyarham Yusof dan Sasarah. Amin. Yang tinggal kini hanyalah kenangan semasa kita sama sama menuntut dulu.

  ReplyDelete
 2. Ya...yang tinggal hanyalah kenangan....

  ReplyDelete
 3. Salam Takziah atas pemergian sahabat dan alFatihah bagi semua yang meninggal muslimin dan muslimat.

  Begitulah hidup, sewaktu ia berlalu, sejenak rasanya kita di bumi Allah, lalu semua yang dulunya penting ditinggalkan begitu sahaja.

  Sudah cukup kah bekalan kita semua?

  ReplyDelete