Pages

May 3, 2013

DALAM DEBAR MENANTI


DALAM DEBAR MENANTI adalah jodol salah sebuah puisi saya yang memenangi Sayembara Puisi Kebangsaan ESSO-GAPENA 1989. Ia diterbitkan bersama puisi-puisi pengarang lain yang memenangi sayembara tersebut di dalam antologi Di Atas Mimbar Merdeka (DBP, 1989) dan antologi tersebut telah dilancarkan pada 14 Ogos 1989 di Hotel Shangri-la, Kuala Lumpur (kini nama hotel tersebut sudah ditukar kepada nama baharu). Majlis tersebut telah dirasmikan oleh Timbalan Perdana Menteri Malaysia dan semasa acara pelancaran antologi berkenaan, TPM telah memilih puisi saya untuk dibacakannya di atas pentas. Saya amat teruja dan memberanikan diri bertemu TPM selepas itu meminta autografnya. Dengan rela hati beliau menurunkan tanda tangannya pada puisi saya itu. Saya masih menyimpan puisi itu dengan baik sehingga kini.

Tetapi kali ini saya bukan bermaksud untuk menulis tentang puisi itu. Saya ingin menyentuh perasaan yang menghurung benak saya (juga jutaan rakyat Malaysia) pada ketika ini. Apa tidaknya, tarikh yang ditunggu sudah semakin hampir, hanya dua hari sahaja lagi. Tentulah debaran semakin kencang berdegup. Apatah lagi bagi tokoh yang membaca puisi saya pada 14 Ogos 1989 dahulu kini menanti detik untuk melihat keputusan rakyat; sama ada beliau akan dapat menawan Putrajaya ataupun sebaliknya. Tokoh tersebut ialah Datuk Seri Anwar Ibahim, yang memimpin Pakatan Rakyat di dalam Pilihanraya Umum ke-13 (PRU13) pada Ahad, 5 Mei 2013 nanti.

PRU13 kali ini diibaratkan sebagai ibu segala pilihanraya Malaysia semenjak kemerdekaan dicapai pada 31 Ogos 1957 yang silam. Semenjak kemerdekaan hanya parti Perikatan (kemudiannya menjadi Barisan Nasional=BN) sahaja yang memenangi 12 kali pilihanraya terdahulu. Parti-parti lain hanya merupakan duri-duri kecil yang tidak meninggalkan sebarang rasa sakit sedikitpun di tubuh BN. Tetapi gelombang perubahan telah dirasai pada PRU12 tahun 2008 yang lalu, apabila BN diberi tentangan sengit sehingga parti pemerintah itu gagal memperolehi majoriti 2/3 di Parlimen. Hal itu telah menjadikan BN terlalu gelabah apabila menghadapi PRU13 pada Ahad nanti.

Bagi saya kemenangan parti-parti pembangkang (PAS, PKR dan DAP) di dalam PRU12 yang lalu hanyalah sekadar taufan, bukan lagi tsunami seperti yang disebut-sebut banyak pihak sebelum ini. Bagi saya tsunami politik Malaysia sebenarnya masih belum tiba. Apabila PAS, PKR dan DAP sudah bersatu di dalam satu wadah perjuangan yang sama, ia menepati ramalan saya sejak tahun 2000 yang lalu bahawa politik Malaysia menjurus kepada sistem dua parti. Kini terbukti, PRU13 kali ini adalah pertarungan antara BN dan Pakatan Rakyat (PR) sahaja. Tiada lagi parti-parti kerdil yang mendapat simpati rakyat walaupun parti-parti seperti Berjasa, Bersama, KITA, PCM dan lain-lain turut memperjudikan nasib calon-calon mereka pada PRU kali ini, selain calon-calon bebas. Namun saya berpendapat kehadiran parti-parti tersebut hanya sekadar memeriahkan lagi suasana 'raya' yang disambut setiap lima tahun sekali ini sahaja!

Melihat kepada peperangan poster dan ceramah umum di seluruh negara, rakyat sudah dapat mengagak kemenangan akan memihak kepada siapa. Bagi anggota dan penyokong BN pasti sekali mengatakan BN akan menyapu bersih kerusi-kerusi Parlimen dan akan membentuk kerajaan. Begitu juga dengan anggota dan penyokong PR, mempunyai keyakinan yang tinggi bahawa PR akan mencipta sejarah di dalam arus politik Malaysia. PR yakin akan dapat memenangi 2/3 kerusi Parlimen dan akan membentuk kerajaan baharu. Inilah debaran yang sebenarnya.

Senario politik Malaysia masakini sudah berbeza daripada senario tahun-tahun 1960-an hingga 1990-an kerana arus perubahan sudah dapat dirasai dengan jelas sekali. Sejak tahun 2000, lebih tepat lagi sejak 2004 hingga kini ramai dalam kalangan rakyat sudah berani menyuarakan pendapat dan pandangan kritis terhadap pemerintah. Rakyat sudah berani bangun menentang ketidakadilan sosial, kepincangan ekonomi, kerakusan penggunaan dan pembaziran wang rakyat, cengkaman rasuah, kehakisan integriti, keutamaan kroni dan sebagainya yang bermaharajalela. Rasa muak di jiwa rakyat sudah tidak dapat dibendung lagi. Lalu, apabila PAS, PKR dan DAP sudah dapat duduk semeja, melenditkan kekusutan baju masing-masing serta membina keyakinan diri yang cukup tinggi, rakyat menjadi semakin berani bersuara serta tampil menolak BN. Oleh sebab itulah pada PRU12 yang lalu, selain Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor telah dapat ditawan oleh PR. BN melompat seperti cacing kepanasan dan terus mengalami 'meroyan' yang tidak keruan apabila suara mereka di Parlimen merosot dengan teruk sekali. Sejarah ini tidak akan terpadam sampai bila-bila.

Keputusan PRU12 menjadi tanda aras menentukan keputusan PRU13. Hubungan PAS, PKR dan DAP semakin mantap. Hal-hal remeh sudah diketepikan, perkara-perkara dasar dipersetujui bersama. Ternyata pakatan ketiga-tiga parti ini mendapat restu rakyat yang menyatakan sokongan yang kuat dan padu. Sehari ke sehari senario ini menjanjikan keyakinan yang semakin mantap. Kejayaan sudah di ambang. 

BN juga tidak kurang melipat gandakan usaha mereka untuk meyakinkan rakyat tentang keupayaan mereka untuk terus memerintah. Pelbagai janji dihamburkan kepada rakyat termasuklah 'gula-gula' yang sudah tidak semanis mana lagi kerana kemanisan yang sebenarnya sudah disedut terlebih dahulu oleh kroni-kroni. Usaha tersebut adalah semata-mata untuk mengaburi mata rakyat, terutama rakyat yang sudah tidak dapat melihat dan membezakan antara ilusi dan kenyataan. Akibatnya rakyat yang termakan 'gula-gula' tersebut tidak akan berganjak daripada menyokong 'tuan' mereka itu walaupun tahu mereka hanyalah digula-gulakan sahaja!

Tetapi saya amat terasa kebijaksanaan rakyat Malaysia yang sudah jauh berbeza daripada zaman-zaman 1960-an hingga tahun 1990-an yang lalu. Rakyat sudah terbuka minda mereka, sudah dapat membezakan antara hitam dan kelabu. Sudah tahu yang mana sogokan palsu dan yang mana pemberian ikhlas. Sudah cepat membuat pendirian, parti mana yang akan diberikan undi pada PRU nanti. Ramai rakan saya yang dahulunya bersembunyi di sebalik pelbagai alasan kini sudah berani menyatakan pendirian politik mereka secara terbuka, terutama rakan-rakan keturunan Cina. Kebanjiran maklumat yang diperolehi dengan mudah di hujung jari sahaja turut memainkan peranan membijaksanakan rakyat. Pelbagai maklumat melalui internet telah mempengaruhi minda mereka meskipun mereka adalah pengundi-pengundi saluran 2.

Rakyat Malaysia kini menanti dengan penuh debaran dan harapan menggunung.  

No comments:

Post a Comment