Pages

Aug 3, 2011

SOSEJ PULUT ADA DNA BABI

AHKBAR Harian Metro (Edisi Utara) terbitan hari ini, 3 Ogos 2011, di muka surat 8 telah memuatkan satu berita yang mengejutkan. Saya menatap tajuknya dan membaca beberapa kali sehingga saya yakin saya tidak tersilap. "Kesan DNA babi", begitulah tajuk berita tersebut.


KANGAR : Sosej pulut dan kepingan ayam (chicken cake) yang dijual di beberapa bazar Ramadhan di sini dan digemari ramai penduduk tempatan, disahkan mengandungi asid deoksiribonukleik (DNA) babi.

Perkara ini disahkan Jabatan Kesihatan Perlis semalam selepas memperoleh keputusan analisis ke atas tujuh sampel awal yang dikumpulkan pihaknya di sekitar Sungai Bahru di sini dan daripada jumlah itu, dua disahkan mengandungi DNA babi.

Timbalan Pengarah (Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan) jabatan itu, Mahamad Sukor Senapi ketika dihubungi berkata, dua produk yang dijual tanpa jenama itu mengandungi DNA babi.

"Sejak tempoh dua minggu lalu, sekurang-kurangnya 16 sampel dikumpulkan di sekitar kawasan berkenaan susulan aduan orang ramai yang khuatir dengan status halal produk berkenaan yang dikatakan dibawa masuk secara haram dari Thailand.

"Buat masa sekarang, hanya dua daripada tujuh sampel awal disahkan mengandungi DNA babi dan kita masih menunggu hasil analisis baki sembilan lagi sampel yang dihantar bagi tujuan berkenaan", katanya.

Tinjauan Harian Metro di beberapa bazar Ramadhan di sini, semalam mendapati sosej yang murah dan mudah diperoleh itu menjadi pilihan segelintir peniaga di sini yang mendapatkannya daripada pengimport makanan sejuk beku dari Thailand.

Seorang peniaga yang enggan dikenali berkata, makanan itu mudah dimasak dan mendapat permintaan tinggi daripada orang ramai.

"Ia boleh disediakan dalam bentuk bakar atau kukus. Di Perlis, ia mudah didapati di kedai tepi jalan sekitar pesisir pantai dan pasar malam", katanya.

Sementara itu jurucakap Jabatan Agama Islam Perlis (JAIPs) ketika dihubungi mengesahkan pihaknya kini memantau jualan produk sejuk beku berkenaan bersama Jabatan Kesihatan untuk memastikan peniaga benar-benar mematuhi dan menepati piawaian halal yang ditetapkan.

Katanya, dua sampel sudah disahkan mengandungi DNA babi dan ini bukan satu perkara kecil, lebih-lebih lagi makanan itu dijual kepada masyarakat Islam.

"Kita akan kumpul lebih banyak sampel untuk pastikan pemantauan yang lebih menyeluruh dan hasilnya akan dimaklumkan kepada umum untuk kepentingan ramai", katanya.

Membaca berita itu membuatkan saya tiba-tiba timbul rasa loya yang teramat sangat. Makanan seperti itu memang menjadi kegemaran orang ramai, terutama kanak-kanak. Tetapi kini orang ramai terutama masyarakat Islam bagai tertipu dengan perbuatan segelintir peniaga yang mementingkan keuntungan semata-mata. Walaupun para peniaga boleh mendakwa mereka tidak tahu makanan itu mengandungi DNA babi seperti hasil analisis Jabatan Kesihatan Perlis itu, namun mereka seharusnya berwaspada semasa mendapatkan bekalan. Para peniaga wajar meneliti dengan cermat sama ada bekalan makanan itu dari sumber yang halal atau sebaliknya.

Janganlah kerana hanya mengejar keuntungan, sanggup menjual produk haram kepada masyarakat Islam sendiri. Para peniaga mesti sedar tanggung jawab dan amanah yang dipikul supaya hasil pendapatan jualan mereka mendapat keberkatan Allah s.w.t. lebih-lebih lagi di dalam bulan Ramadhan yang mulia ini. Saya yakin dan amat pasti, hasil pendapatan kerana menjual barangan haram adalah haram juga hukumnya.

Seperkara lagi yang amat merunsingkan saya ialah pihak bertanggung jawab jarang mahu menamakan jenama produk atau pengeluar serta pengedar produk-produk yang didapati haram kandungannya atau tidak mendapat kelulusan HALAL. Jika tidak disebut secara jelas jenama produk-produk tersebut, masyarakat Islam akan terus keliru. Maklumat itu adalah penting supaya umat Islam tidak terus menerus membeli dan menggunakan produk-produk tersebut.

Apa salahnya jika pihak berkuasa menyebut dengan terang dan nyata jenama produk-produk yang didapati mengandungi bahan-bahan haram di dalamnya. Ia merupakan maklumat penting untuk umat Islam supaya mereka sentiasa beringat dan mengelak daripada memberi produk-produk tersebut. Manakala pihak media pula perlulah dengan berani, apabila disahkan oleh pihak berwajib, mendedahkan berita produk-produk haram dengan tepat dan jelas serta mempamerkan jenama produk-produk terbabit termasuk pengeluar dan pembekalnya sekali.

Di muka surat yang sama, terdapat satu lagi berita bertajuk, "Dilema pengusaha kek lapis Sarawak', yang mengatakan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah mengesahkan mentega berjenama terkenal dalam pembuatan bahan makanan tersebut tidak halal selepas dikesan mengandungi DNA babi.

Sekali lagi pihak berkuasa tidak menamakan jenama produk tenusu yang dimaksudkan itu. Ini akan menimbulkan berbagai kekeliruan di kalangan umat Islam keseluruhannya. Jika produk tersebut disahkan haram, pihak berkuasa perlulah dengan segera memaklumkan kepada pengguna jenama produk berkenaan. Kenapa masih perlu disembunyikan lagi?

No comments:

Post a Comment