Pages

Jun 16, 2011

PENGALAMAN DI HOSPITAL SULTANAH BAHIYAHPERTAMA sekali saya mengucap syukur ke hadrat Allah s.w.t kerana saya telah dibenarkan keluar dari Hospital Sultanah Bahiyah, petang kelmarin 15 Jun 2011 setelah doktor mengesahkan penyakit yang menyerang saya sejak 10 Jun telah pulih. Doktor arahkan saya berehat selama 30 hari lagi. Juga saya bersyukur kerana isteri saya telah membuat keputusan yang tepat untuk memindahkan saya yang sedang sakit dari sebuah hospital swasta ke hospital kerajaan. Tindakan pantas isteri saya itu telah memungkinkan rawatan yang segera diberikan sehingga penyakit saya dapat dikesan dan diberi rawatan sewajarnya.

Mulai jam 11.15 malam, dada saya tiba-tiba terasa panas membahang. Badan tiba-tiba berpeluh dengan banyak. Pandangan menjadi kabur. Sempat lagi saya solat isyak. Selepas solat saya mahu terus tidur, tetapi rasa panas di dada tidak berhenti dan peluh terus sahaja keluar dengan banyaknya. Lantas ambil keputusan untuk berjumpa dengan doktor. Yang terbayang di fikiran pada waktu itu ialah hospital swasta.

Sesampai di hospital swasta berkenaan, saya mendaftar di kaunter dan menunggu untuk berjumpa doktor. Lebih kurang 15 minit menunggu (walaupun tiada pesakit lain kelihatan), saya didatangi seorang kakitangan lelaki mengambil tekanan darah di sebuah meja berhadapan kaunter pendaftaran. Bacaan tekanan darah saya pada waktu ialah 97/54 (jika tidak silap ingatan saya). Kemudiannya saya dibawa masuk ke bilik kecemasan dan diarah berbaring di atas sebuah katil pesakit. Dua orang jururawat datang memasang wayar di dada saya, katanya untuk pemeriksaan ECG. Setelah bacaan dicetak, mereka hilang dari pandangan saya. Seorang lagi datang untuk mengambil darah dari tangan kanan saya. Lama juga dia mencari urat yang sesuai. Setelah selesai tugasannya, jururawat itu pun berlalu pergi.

Tidak lama kemudian seorang doktor lelaki muncul. Saya kenal wajah doktor tersebut dan saya yakin dia juga tidak mungkin melupai siapa saya. Beliau menjelaskan kepada saya bahawa saya terkena serangan jantung. Waktu itu apa yang tergambar difikiran saya ialah untuk segera mendapat rawatan. Doktor itu memberikan beberapa penjelasan. Waktu itu jam sudah hampir 1.00 pagi. Saya katakan padanya, "Sir, can you please discuss it with my wife?". Dia segera beredar.

Seorang jururawat muncul membawa segelas air dan memberikan 4 biji ubat kepada saya. Katanya ubat itu bagi mencairkan darah. Serentak itu dia melekatkan sekeping 'patch' di dada kiri saya. Tidak lama kemudian isteri saya datang dan berbisik kepada saya, "depa nak deposit RM5,000 malam ni juga. mana kita nak cekau?. Paling lewat 7.15 pagi esok kena jelaskan. Dah tu kena duduk di wad 5 hari. Kosnya mungkin sampai RM10,000. Kalau macam tu, kita pi GH sajalah". Aku akur kerana pedih di dada masih belum reda sepenuhnya. "Sewa ambulan RM55 saja".

Jam 2.00 pagi saya dihantar dengan ambulan ke Hospital Sultanah Bahiyah. Setelah menjelaskan bil RM234-00 isteri saya memandu sendirian meredah malam menuju ke hospital. Sesampai di Unit Kecemasan HSB, 'Rescue Team' segera bertindak menyambut pesakit barunya. Saya disorong terus ke katil dan diberi rawatan kecemasan. Wayar-wayar dipasang berselirat di dada saya. Saya pejamkan mata sambil hati saya setiap detik hanya menyebut nama Allah. Saya gantungkan harapan saya sepenuhnya agar Allah selamatkan saya. Waktu itu jam sudah 2.30 pagi. Alat bantuan pernafan dipasang ke hidung saya. Sejuk rasanya aliran oksigen memasuki rongga dada setiap kali saya menghela nafas. Tidak lama selepas itu sakit dada saya semakin berkurangan.

Setelah beberapa lama di katil itu, doktor membuat keputusan untuk memasukkan saya ke CCU (Coronory Care Unit) di tingkat tiga. Isteri saya dipanggil untuk sama-sama menghantar saya ke CCU, tetapi tidak dibenarkan masuk sehingga ke dalam bilik. Jururawat-jururawat yang menerima ketibaan saya bertindak cukup profesional, menyediakan katil, perlatan-peralatan yang diperlukan serta memberi taklimat unit tersebut kepada saya.

"Di CCU ni, semua pesakit dirawat di atas katil. Pesakit ditempatkan berseorangan di setiap bilik dan tidak dibenarkan turun dari katil masing-masing. Tidak ada bilik air. Jika mahu membuang air kecil atau air besar, pesakit hanya perlu menekan butang kecemasan ini". Pakaian saya dilondeh dan disalin dengan pakaian pesakit berwarna hijau. Saya dibaringkan di atas katil yang boleh digerak-gerakkan mengikut kesesuaian. Saya hanya mengikut tanpa banyak kerenah. Malam itu saya bermalam di katil nombor 1, CCU. Tidak lama kemudian suhu di dalam bilik itu menjadi terlalu sejuk sehingga saya terpaksa meminta bantuan jururawat. Dia memasang 'hot-air bed' dan menyelimuti tubuh saya. Barulah hilang kesejukan yang mencengkam itu. Alhamdulillah.

11 Jun : seawal 6.00 pagi saya sudah dikejutkan oleh beberapa orang jururawat yang menjalankan tugasan mereka. Ada yang mengambil darah, ada yang memeriksa tekanan darah, ada yang membuat pemeriksaan ECG dan sebagainya. Pagi itu tekanan darah saya sudah menjadi 109/68 dan denyutan nadi ialah 72. Selepas semua itu selesai, saya terlelap seketika tetapi kemudiannya dikejutkan oleh suara lelaki, "Minum pagi, encik". Saya membuka mata dan mendapati segelas air serta dua keping roti terhidang di atas troli di sebelah saya. Saya menjamah sarapan tersebut. Rasanya bukanlah seperti sarapan saya setiap hari di rumah. Selepas itu saya diarahkan memakan dua jenis ubat. Sepanjang pagi itu saya hanya berehat dan tidur. Tetapi setiap jam saya pasti tersedar kerana ada sahaja orang yang datang sama ada doktor atau jururawat, memantau keadaan saya termasuklah tekanan darah.

Waktu melawat mulai jam 12.30 hari. Tetapi sebelum itu makan tengah hari dihantar kepada setiap pesakit. Pelawat pertama yang datang ialah Haji Mazlan Itam, jiran saya, selepas beberapa minit isteri saya sampai membawa makanan dari rumah. Kemudiannya beberapa orang jiran lain ikut datang melawat. Cuma dua orang sahaja dibenarkan memasuki bilik pada satu-satu masa. Kemudian muncul Hj Mahmud Alias, Haji Rushdi & isteri, Dato' Md Nor & Datin, Cikgu Mokhtar dan isteri serta Puzi Hadi & isteri. Seronok rasanya menerima lawatan mereka. Terima kasih saya ucapkan.

Malam itu saya minta doktor memasukan wayar untuk memudahkan saya membuang air kecil. Saya tidak pandai kencing sambil tidur! Hahahaha.

12 Jun : Rutin seperti kelmarin. Doktor melawat. Jururawat suruh makan ubat. Ambil darah. Periksa tekanan darah. Periksa tahap gula dalam darah dan sebagainya. Wayar masih berselirat di dada. Wayar oksigen juga masih melekat di hidung. Tetapi hari ini Dr. Siti memberitahu penyakit yang saya hadapi. "Encik kena serangan jantung. Kami suspek saluran darah ke sebelah kanan jantung encik terdapat gangguan kolestrol. Kami sudah berikan ubat mencairkan darah dan memecah kolestrol. Pemantauan akan dilakukan setiap jam. Encik jangan risau". Saya mengangguk faham.

Pukul 12.30 tengah hari adik ipar saya Baharom datang melawat bersama abang Tamarun. Terperanjat juga kerana tidak menyangka abang Tamarun boleh datang melawat saya dari Pelabuhan Kelang. Rupa-rupanya dia balik ke kampung dan Baharom ceritakan apa yang berlaku. Kemudian diikuti oleh Kak Ani dan Latifah, Aliya, anak sulung abang Tamarun dan adiknya Atikah serta Ammar anak ketiga Baharom. "Ammar nak temankan Mak Teh", jelas Ammar.

Petang itu saya hanya tidur dan berehat sehingga malamnya. Sebelum lampu dipadamkan, jururawat memaklumkan saya perlu berpuasa esok kerana doktor akan melakukan ujian engiogram ke atas saya di dalam bilik pembedahan (OT).

13 Jun : Rutin awal pagi seperti kelmarin juga. Saya hairan kerana diberikan sarapan. Tetapi jururawat beritahu sarapan ringan begitu tidak mengapa. Cuma makan tengah hari tidak akan diberikan nanti. Badan saya dilap dan dibersihkan tanpa turun dari katil. Jururawat tukarkan cadar dan selimut, kain dan baju saya. Saya berehat sahaja. Tidak lama datang seorang petugas lelaki. Dia ditugaskan mencukur bulu-bulu badan saya di pangkal paha sebagai persiapan untuk menjalani engiogram nanti. Pakaian saya digantikan dengan pakaian warna putih dan kepala saya dipakaikan dengan penutup rambut. Saya sudah siap untuk ke OT!

Waktu saya terkejut jaga terpampang wajah Nur Azreen (anak abang Salleh & Kak Faridah) dari Kelang bersama-sama ibu mentuanya berdiri di sisi katil. Rupa-rupanya sudah sampai waktu melawat. Nur Azreen bersama-sama suaminya Zulkhairi dan ayah ibu mentuanya singgah ke rumah dalam perjalanan percutian mereka ke Langkawi. Terimakasih semuanya.

Sehingga waktu melawat waktu petang, saya masih dalam pakaian untuk ke OT. Kak Aishah bersama Zarina (isteri Romli Ghani), jiran-jiran di Taman Aman datang melawat. Kemudiannya diikuti oleh dua orang rakan sekolah dulu, Khalid Sharif dan Mohd Nasir Md Isa.

2 comments:

  1. Assalamualaikum sahabat...melihat entry yg panjang ni, saya rasa bersyukur kesihatan Din dah bertambah baik.

    ReplyDelete
  2. saya..bangga..kerana ibu saya seorang jururawat!!!!!!

    ReplyDelete