Pages

Jun 6, 2012

SAYONARA PIALA THOMAS

SUDAH agak lama saya tidak menulis di blog ini. Masa terlalu suntuk di tambahi bebanan tugas dan tanggung jawab yang semakin menggunung. Lagi pula tidak ada perkara yang benar-benar menyentuh hati saya untuk saya tuliskan.

Tetapi hari ini ada sesuatu yang menyentuh perasaan saya. Suatu perasaan yang tidak semena-mena menggetar perasaan, yang bagai diminta-minta supaya saya luahkan. Saluran lain sudah tentu tidak akan mendapat perhatian, melainkan di blog ini sahajalah.

Saya ingin menulis tentang sukan badminton. Ia satu jenis sukan yang mendapat tempat di hati rakyat negara Malaysia sejak sekian lama. Walaupun saya sendiri tidak begitu berminat dengan sukan ini malah jarang mengikuti perkembangannya, tetapi hari ini terasa ada sesuatu yang ingin saya kongsikan bersama-sama pembaca. Apatah lagi apabila saya membaca komentar seorang bekas pemimpin Persatuan Badminton Malaysia (BAM) mengenai kemerosotan sukan tersebut sejak akhir-akhir ini.

Bekas Presiden BAM Tan Sri Elyas Omar telah menyuarakan rasa terkilannya di dalam akhbar Harian Metro pada hari ini (Metro Edisi Utara: m/surat 60 : Arena), bahawa BAM tidak layak diberi peluang kedua kerana sudah terlalu kerap mengulangi kegagalan. Beliau yang memimpin BAM sehingga menjulang Piala Thomas tahun 1992 mengatakan BAM seharusnya bertanggungjawab dan dipertanggungjawabkan (responsible and accountable) terhadap prestasi pasukan yang semakin tidak ketahuan sekarang ini.

Saya dapat rasakan betapa kecewanya Elyas melihat prestasi pasukan badminton Malaysia yang dihambat kegagalan demi kegagalan semenjak beberapa tahun kebelakangan ini. Sudah tentu sebagai orang kuat BAM suatu ketika dahulu, beliau tidak puas hati dengan apa yang berlaku. Setidak-tidaknya beliau merasakan apa yang pernah dirancangkan dahulu tidak dilaksanakan sekarang.

Saya sendiri melihat kemelut di dalam sukan ini semakin meruncing. Malaysia yang suatu ketika dahulu merupakan kuasa dunia (world power) kini semakin tergugat. Bilangan kemenangan sudah beransur kurang dan yang lebih menyedihkan pemain-pemain Malaysia tewas kepada pemain-pemain negara lain yang jauh lebih rendah 'rangking'nya di dunia.

Apa yang sudah terjadi sebenarnya? Hanya orang-orang di dalam BAM yang dapat memberitahu apakah sebenarnya yang melanda persatuan sehingga menyebabkan prestasi permainan semakin merudum. Orang luar hanya dapat menelah dan mengandaikan apa-apa sahaja, termasuklah bekas Presiden BAM sendiri!

Tetapi sebagai rakyat Malaysia, saya juga ingin tahu hal yang sebenarnya yang menyebabkan kemerosotan sukan badminton sejak akhir-akhir ini. Sebagai rakyat yang mahu melihat Malaysia merangkul kejayaan demi kejayaan di pentas dunia, sudah tentu saya tidak dapat menerima alasan-alasan yang remeh dan meloyakan!

Malaysia sudah terlepas peluang untuk merampas Piala Thomas pada kali ini. Ini bermakna harapan rakyat untuk melihat Malaysia muncul kembali di persada dunia sebagai pasukan rasaksa turut terkubur. Malaysia tewas di peringkat suku akhir sahaja! Dan yang lebih malang pemain utama negara Lee Chong Wei (Datuk) tersadai akibat kecederaaan pada kaki kanannya. Alangkah malangnya Malaysia!

BAM harus membuka mata, membuka minda dan menerima teguran-teguran daripada pelbagai pihak yang cintakan sukan badminton serta mahukan Malaysia bangkit semula sebagai pasukan elit yang terkemuka. Perancangan perlu dilakukan dengan segera. Bukan itu sahaja BAM perlu menggunakan apa sahaja sumber yang ada untuk memperkemaskan lagi pasukan negara.

Pemain-pemain muda yang berpotensi tidak perlu diperap atau disimpan lebih lama. Mereka perlu diberikan pendedahan di peringkat antara bangsa yang lebih mencabar. Jangan dibiarkan potensi mereka terbuang dengan sia-sia. BAM perlu bertindak dengan lebih pro-aktif dan agresif lagi untuk mencungkil bakat-bakat baharu sebagai persediaan di masa hadapan. Lihat sahaja pasukan China contohnya, barisan pemain mereka silih berganti. Ada sahaja pemain-pemain muda yang diketengahkan dan itu membina keyakinan diri pemain-pemain tersebut. Sedangkan Malaysia seperti ketandusan pemain-pemain muda yang berpotensi. Atau pemain-pemain itu disimpan di dalam peti sejuk beku?

Lihat apa yang berlaku sekarang, apabila Chong Wei sudah tidak dapat bermain, pasukan Malaysia seperti kehilangan arah. Sampai bila BAM mahu mengharapkan tenaga dan kederat Chong Wei? Tidak berapa lama lagi pasti dia akan menggantung reketnya. Apakah pada masa itu baharu BAM mahu mencari dan menggilap bakat-bakat baharu?

Kata Tan Sri Elyas Omar lagi, "pemergian Rexy dan Yong-sung adalah satu petanda buruk. Apa yang berlaku sebenarnya? Situasi ini berlaku ibarat api dalam sekam, siapa yang merancang kita tidak tahu, mereka bersembunyi".

Jelas tokoh yang menjulang badminton Malaysia suatu waktu dahulu amat kesal apabila beliau menyelar sikap BAM mengenai isu kejurulatihan sehingga dua orang jurulatih bertaraf dunia itu meletak jawatan menjelang saingan Sukan Olimpik, London pada bulan hadapan. Harapan untuk membawa pulang pingat emas pertama Sukan Olimpik juga turut terjejas. Tidak lama dahulu jurulatih Misbun Sidek (Datuk) juga turut meletak jawatan.

Sehingga kini kita sudah ucapkan Sayonara Piala Thomas. Apakah pingat emas Olimpik juga akan turut terlepas?

No comments:

Post a Comment