Pages

Jan 8, 2011

REMAJA DIBURU!

TAJUK muka hadapan akhbar Utusan Malaysia hari ini amat menggemparkan! "9,000 remaja diburu". Terkedu seketika sewaktu aku menatap tajuk muka hadapan akhbar tersebut.

Menurut berita itu, kira-kira 9,000 remaja berdepan tindakan undang-undang ekoran kegagalan mengikuti Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) sepanjang lapan tahun pelaksanaannya.

Senarai nama mereka telah dihantar kepada pihak polis untuk disiasat sebelum kes dibawa ke mahkamah. Selanjutnya jika didapati bersalah, mereka akan dikenakan hukuman mengikut Akta Latihan Khidmat Negara 2003 yang dipinda tahun lalu iaitu perlu melakukan khidmat masyarakat selama 240 jam.

Berita ini amat mengguris perasaan. Apakah nasibmu 9,000 remaja yang telah disenaraikan nama-nama mereka dan diserahkan kepada pihak polis untuk siasatan? Adakah kesemua mereka akan menerima hukuman mengikut Akta yang dinyatakan itu?

Menurut Ketua Pengarah JLKN, "bagi mereka yang tidak mempunyai alasan kukuh, kita akan siasat dan kenakan tindakan undang-undang".

Ini bermakna di antara 9,000 remaja yang diburu itu akan ada yang terlepas daripada hukuman sekiranya mereka mempunyai alasan yang kukuh dan boleh diterima oleh JLKN. Jika tanpa sebarang alasan ataupun alasan yang tidak kukuh, mereka itu akan menerima hukuman seperti yang dinyatakan di dalam Akta berkenaan.

Sedih rasanya apabila para remaja tersebut akan berhadapan dengan situasi diburu pihak berkuasa. Kehidupan mereka sudah tentu tidak akan merasa tenteram akibat tindakan mereka atau tindakan para waris mereka sewaktu menerima panggilan mengikuti PLKN dahulu. Apatah lagi jika ada di antara para remaja tersebut yang kini sudah berkerjaya, berumah tangga ataupun masih belajar di pusat pengajian tinggi.

Menurut Ketua Pengarah JLKN selanjutnya, "walaupun dikenakan hukuman melakukan khidmat masyarakat, mereka tetap perlu mengikuti PLKN, tiada sebarang pengecualian terhadap mereka".

Ini bermakna para remaja yang didapati bersalah akan menjalani hukuman dan juga perlu mengikuti PLKN. Lalu, kenapakah mereka itu perlu dibawa ke mahkamah? Bukankah lebih baik mereka itu dibawa terus ke kem-kem PLKN untuk menjalani latihan?

Para remaja yang diburu itu kini adalah di dalam lingkungan usia 18 hingga 26 tahun, yang rata-rata merupakan aset penting negara. Alangkah malangnya nasib mereka nanti setelah dihadapkan ke muka pengadilan, didapati bersalah dan menerima hukuman, nama mereka akan tercalar. Akan ada titik hitam tercatat pada nama mereka yang memungkinkan perjalanan hidup mereka seterusnya menghadapi kesulitan.

Tidakkah ada cara atau kaedah lain yang lebih sesuai selain daripada menjadikan para remaja tersebut sebagai buruan?

No comments:

Post a Comment